12. oktobra 2023 pod žaromete slovenskih kinematografov prihaja nov slovenski mladinski film Šepet metulja.

Še pred nastopom filma v kinematografih, pa je že izšel istoimenski mladinski roman, ki na vas že čaka v založbi Primus in na policah slovenskih knjigarn.

Snemanje filma je podprlo podjetje MIK Celje in z njim generalni direktor Franci Pliberšek. V njiju so navdih poiskali filmski ustvarjalci pri oblikovanju lika mentorskega podjetja in njegovega direktorja, ki odigrata pomembno vlogo v zgodbi glavnega filmskega junaka.

Napovednik:

O FILMU IN ROMANU:

Jan, 17-letni navdušenec mehatronike in najstnik avtist. Pridruži se razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. V razredu je tudi privlačna glasbenica in edina punca Tara, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli in se zbliža tudi z direktorjem podjetja, ki ga vzame pod svoje okrilje.

O SODELOVANJU Z EKIPO ŠEPET METULJA:

Produkcijska hiša Almedia, z režiserjem Alenom Pavšarjem na čelu, je že posnela enega bolj gledanih slovenskih mladinskih filmov, Vloga za Emo, in je priznan in kakovosten ustvarjalec video in filmskih vsebin, s katerimi je MIK Celje v preteklosti že izvedel vrsto odličnih projektov. Tokrat pa se je rodila ideja o prav posebnem filmskem junaku, ki ga je navdihnila resnična zgodba. Zgodba o premikanju mej, pogumu in vztrajnosti se je navdihovala  pri stvaritvi filmskega mentorskega podjetja in lika njegovega direktorja prav v podjetju MIK Celje, ki z MIK okni in prezračevanjem MIKrovent, ter z usmerjenostjo v razvoj in prihodnost že 33 let skrbi za kakovost bivanja.